UVOD

Kliknite na "Više" ili preuzmite cijeli program u pdf formatu na ovoj poveznici:  IZBORNI PROGRAM 2017

uvod program


e-mail adresa: vs-hdz@hdz.hr
Vinkovci, Duga ulica 23, tel: (032) 331-240, fax: (032) 331-949

HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA,
HRVATSKA  STRANKA  UMIROVLJENIKA I BLOK UMIROVLJENICI ZAJEDNO

IZBORNI PROGRAM ZA LOKALNE IZBORE VINKOVCI 2017. – 2021.g.

Uvod

Izborni program HDZ-a i koalicijskih partnera obuhvaća bitne sadržaje i aktivnosti kako bi Vinkovci  bili pristupačan grad  u kojem bi njegovi građani ostvarili , ne samo svoje egzistencijalne potrebe,  već i višu razinu  življenja, jer za to  postoje  i materijalni i  ljudski potencijali.

U izradi ovoga složenog i sveobuhvatnog programa bio je uključen velik broj građana. Temeljem prijedloga građana i ekspertnih timova stvoren je ovaj program s planom realizacije u naredne  četiri godine.
 
Nakon parlamentarnih izbora prošle godine, najzad su se stvorili uvjeti za nastavak radova na projektima daljnjeg razvoja vinkovačkog kraja. Razvojni projekti u vrijeme vladavine Kukuriku koalicije su usporeni ili zaustavljeni. Dodatni je udarac predstavljala i porezna reforma kojom su smanjeni prihodi Grada. Tome treba dodati i činjenicu kako je Vlada Republike Hrvatske prije nepune četiri godine Vinkovce razvrstala u treću skupinu jedinica lokalne samouprave čija je vrijednost indeksa razvijenosti između 75% i 100% prosjeka Republike Hrvatske. Iako ovaj indeks pokazuje kako su Vinkovci ostvarili napredak u proteklom razdoblju, ujedno je značio i gubitak  velikog broja natječaja i projekata namijenjenih jedinicama lokalne samouprave prve dvije skupine.

Sada su se stvorili uvjeti za nastavak razvoja našeg grada. Nova vlada, s premijerom Plenkovićem, ali i ministricom, Vinkovčankom, Gabrijelom Žalac, pred sebe je stavila zadaću obnove i razvoja istoka Hrvatske. Pred nama je sada da svojim radom i pametnim planiranjem stvorimo uvjete za bolji život u Vinkovcima. Projekti već postoje i sada ih trebamo doraditi, modernizirati i ostvariti. Do rezultata zasigurno nećemo doći preko noći, no oni će uskoro biti vidljivi, a neki već i jesu, unatoč već navedenim problemima.

Nakon promjene vlasti u svega nekoliko mjeseci pokrenule su se značajne investicije na području grada. Na primjer, Projekt sanacije i zatvaranja napuštenog odlagališta otpada Papuk u Vinkovcima odobren je 2015. godine i u cijelosti financiran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj (85%) i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Republike Hrvatske (15%). Gradu Vinkovcima, kao nositelju projekta, odobreno je preko 45 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Također je u fazi realizacija  projekta Izgradnje sustava odvodnje na području grada Vinkovaca s cca 155 milijuna kuna iz bespovratnih sredstava Kohezijskog fonda EU, a projekt izgradnje vodovodne mreže grada Vinkovaca, odnosno cijele aglomeracije je u fazi projektiranja.

Jedna je od temeljnih odrednica razvoja Vinkovaca razvoj malog i srednjeg poduzetništva te obrtništva. Tehnološki park Vinkovci uvelike je opravdao svoje postojanje, a zbog popunjenosti kapaciteta pripremili smo projekt Poduzetničkog inkubatora Vinkovci, odnosno izgradnju druge zgrade Tehnološkog parka u kojem će biti smještene prvenstveno start-up tvrtke, fokusirane na nove tehnologije i inovacije. Upravo takve male tvrtke zalog su za svjetliju budućnost Vinkovaca.

Projekt Poduzetnički inkubator Vinkovci prijavljen je na poziv Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta: Razvoj poslovne infrastrukture u vrijednosti  preko 21 milijuna kuna, još je uvijek u evaluaciji, a od ukupne vrijednosti projekta, 20 milijuna kuna bi se financiralo iz bespovratnih sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj.

Prometni je položaj Vinkovaca izrazito povoljan, jer se nalazi u blizini cestovnog koridora V c i X željezničkog koridora, pravaca koji predstavljaju najkraći cestovni i željeznički put između Baltika i Jadrana, te zapadne Europe i Levanta (Bliski istok). Zbog gustog cestovnog prijevoza robe, prije nekoliko godina započela je izgradnja vinkovačke obilaznice, a sada su se upravo stvorili uvjeti za završetak ovog velikog posla. Projektna vrijednost radova izgradnje iznosi 187,5 milijuna kuna. Puštanjem u promet samo prvog dijela obilaznice, osjetilo bi se prometno rasterećenje u urbanom dijelu grada, a završetkom projekta kamionski prijevoz u potpunosti bi zaobišao Vinkovce.

Svjesni smo kako svi navedeni projekti nisu od jučer, o njima se priča već nekoliko godina unazad. Jesmo li mogli bolje i više...? Vjerojatno jesmo, ali financijska kriza i nepovoljna politička situacija za Vinkovce i Vukovarsko-srijemsku županiju uvelike su usporili razvoj našeg kraja.
Naš optimizam nije bez osnova, jer projekt Slavonija u kojem su osigurana velika sredstva za našu županiju, ali i grad Vinkovce, zasigurno će dati novi vjetar u leđa za dovršetak svih naših planova, ali i za osmišljavanje novih projekata, kojima ćemo pomoći našim malim i srednjim gospodarstvenicima, a koji su kamen temeljac i glavni pokretač razvoja grada.

Cilj nam je pokrenuti sve slojeve društva, stvoriti nova radna mjesta i omogućiti posao svima onima koji to žele, jer samo tako Vinkovci mogu osiguravati izvore financiranja i omogućiti našim sugrađanima europski način života.

Izborni program sadrži ključne mjere za razvoj Vinkovaca, a odnose se na područja:

1.    Strateško planiranja i EU fondove
2.    Poslovno okruženje, poduzetništvo i investicije
3.    Urbano uređenje, poboljšanje energetske učinkovitosti, promet i zaštita okoliša
4.    Demografska politika, zdravstvena i socijalna skrb
5.    Odgoj, obrazovanje i sport
6.    Razvoj civilnoga društva
7.    Podizanje kvalitete života mladih na području Grada Vinkovaca
8.    Iskoristivosti turističkih potencijala

Isto tako, nizom mjera u okviru postojećih zakonskih propisa, zaustavit ćemo proces preseljavanja  različitih institucija lokalnog i šireg značaja u druga mjesta ili središte Vukovarsko-srijemske županije.

Također, kako bismo skrb o braniteljima podigli na višu razinu, utemeljit ćemo Gradski ured za branitelje  i izvršiti ranije obećanje o podizanju središnjeg gradskog spomen- obilježja posvećenog braniteljima.

Cijeli program možete preuzeti na ovoj poveznici:  IZBORNI PROGRAM 2017

LetakIvan Bosančić

letak a4 bosancic 1

VideoIvan Bosančić